Regler och tips


Tänk på att vara saklig och objektiv i information som du skriver in.
Diskussioner hör inte hemma i en Wiki, här passar forum bäst, förslagsvis Svenskt MJ Forum , annars kan du ju ta direktkontakt med den som skrivit texten.

Innan man startar upp en sida eller börjar bygga länkar så rekommenderas att man kollar att inte ämnet man är inne på inte redan har en artikel eller motsvarande.

Arbetsgången för en ny artikel bör vara: Skriv en sida (kolla först så den eller ämnet inte finns redan), lägg till sidan i Ämnesindex - om det är enkelt/rimligt/logiskt, i annat fall på befintlig eller ny undersida, därefter en kort länk under nya sidor på Indexsidan.
Använd gärna funktionen "Save With Comment" (finns i meny till höger om "Save"-knappen) och skriv kortfattat vad du gjort. Använd gärna också fältet för tags och ange ett par väl valda nyckelord.

Wikin är en kollektiv skapelse. De texter som skrivs in är gemensamma, och kan alltid ändras av någon annan. Ingen har något eget hörn där man får vara ifred. Skall wikin fungera måste man också vara beredd på att kritiseras för det man skriver - det sista ordet är aldrig sagt i en wiki.

Det är olämpligt, och kan vara ett copyrightbrott, att klippa in texter som publicerats på andra håll på internet. Det som skrivs i en wiki måste vara originaltexter skrivna direkt för wikin.

Ämnet för Svensk MJ-wiki är modelljärnvägar. Artiklar om annat kommer att redigeras bort. Information om förebilden kan finnas med om den har direkt koppling till modelljärnvägar, men artklar som endast behandlar förebilden passar bättre på andra platser, t.ex.:

När man vill länka till en tänkt framtida wiki-sida, som inte är skriven ännu, är det det olämpligt att skapa en tom sida. Om denna senare bör tas bort eller rubrikändras kan detta bara göras av en administratör. Skapa istället en död länk, så kan andra skribenter utveckla eller omdirigera denna där så behövs.

Indexsidan är tänkt som en innehållsförteckning för wikin. Externa länkar är välkomna på alla andra sidor än startsidan och indexsidan.

När du är klar med dina ändringar, är det lämpligt att lägga till en länk till den uppdaterade sidan på wikins "home" sida, i listan längst ner.

För att lägga till en sida:
 • Klicka på "new page"
 • Välj ett tydligt beskrivande namn.
 • Börja sidan med en rubrik (Heading 1)
 • Skriv din sida
  Var mycket restriktiv med val av egna stilar, som feta rubriker, nya fonter, färger och storlekar.
  Undvik understrykningar, dessa misstas lätt för länkningar.
 • Använd preview för att se att det ser vettigt ut.
 • Spara sidan med "Save With Comment".

För att lägga till en länk:
 • Klicka på "Insert link" (den vänstra knappen med en kedja på)
 • I "Link text" anges den text som ska visas på Wikisidan
 • För att länka till en annan Wikisida, markera "Wiki link" och ange "Page name"
 • För att länka till annan websida, markera "External link" och ange "Address". Kryssa i "New Window".

En sida att testa och leka på.